Menu

Javor negundovac

Razmnožavanje

Razmnožava se spolno sjemenkama i vegetativno korijenskim izdancima. Smatra se invazivnom biljkom jer brzim i lakim razmnožavanjem potiskuje prirodnu vegetaciju.

Opis

Latinski naziv: Acer negundo L.

Negundovac (američki javor, pajavac, javor perasti, jasenoliki javor) listopadno je stablo iz porodice sapindovki, rod javora. Naraste do 25 metara visine,snažnog je debla,široke i razgranate krošnje.
Kora je u mladosti glatka,kasnije postaje siva i uzdužno izbrazdana.
Listovi su nasuprotni i složeni, neparno perasti. Najčešće su sastavljeni od 3 do 5 liski jajastog oblika,pilasto nazubljenih rubova. Na gornjoj strani su dlakavi,dugi 8-12 cm i široki 2-4 cm.
Biljka je dvodomna i jednospolnih cvjetova(razlikujemo muške i ženske biljke).Muški cvjetovi sastavljeni su od 4-6 crvenkastih prašnika s oko 6 cm dugim nitima i skupljeni u viseće cvatove.

Ženski cvjetovi smješteni su na visećim,dugim stapkama. Cvate u rano proljeće prije listanja,a oprašuje se vjetrom i kukcima.
Plodovi su okriljeni goli oraščići smješteni u parovima,krila su im smještena pod oštrim uglom.

Rasprostranjenost

Ovoj vrsti javora prirodno je stanište Sjeverna Amerika ,najviše Kanada i istočni dio SAD-a. Kod nas se sadi u parkovima pojedinačno ili u manjim skupinama.

Kemijska svojstva i ljekovitost

Otporan je na sušu i gradska onečišćenja te dobro štiti zemlju od erozije.
Dobra je medonosna biljka. Iz soka negunda dobivenog bušenjem stabla (u proljeće prije izbijanja listova )može se dobiti slatki sirup ili šećer. Sasvim mladi listovi i unutarnja kora jestivi su.
Najstariji puhački glazbeni instrumenti pronađeni u Sjevernoj Americi, tkz. Anasazi flaute, datirane u doba oko 620 – 670 godine, bile su izrađene od drveta negundo javora.

Sistematika:

Carstvo: Plantae

Odjeljak: Tracheophyta

Razred: Magnoliopsida

Red: Sapindales

Porodica: Sapindaceae

Rod: Acer

Vrsta: A. negundo

M.N.