Menu

Crni dud

Razmnožavanje

Razmnožavanje je moguće vegetativnim dijelovima, odnosno reznicama i cijepljenjem te generativno sjemenom(spolno).
Domovina crnog duda je Mala Azija (Perzija), iz koje je i donijet u naše krajeve. Ime mu dolazi od latinske riječi mora što znači kašnjenje, vjerojatno zbog polaganog razvoja pupoljaka.

Opis

Latinski naziv: Morus nigra

Dud, dudinja ili murva (Morus), je rod listopadnog drveća iz porodice dudova Moraceae srednje visine, od 6 do 15 metara,a krošnja mu je razgranata, kao i korijenje.
Kora mu je ispucala.Listovi su mu zeleni, široki, ovalni, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm. Rub lista je pilast, a površina gruba i dlakava.
Cvjeta u svibnju, cvjetovi su sitni i sakupljeni u male grozdaste cvatove.
Plodovi ili dudinje sastoje se od gusto zbijenih bobica sličnih kupini, vezanih uz peteljku,i veličine su 2 – 3 cm, sočni, aromatični i vrlo ukusni,tamnoljubičaste boje. Primjer su složenog ploda. Plodovi sazrijevaju od početka lipnja do kraja srpnja.
Prema obliku i strukturi dudovog ploda nazvana je i jedna faza u embrionalnom razvoju čovjeka i ostalih sisavaca: morula.

Rasprostranjenost

Danas je rasprostranjen u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke, osim Europe, u kojoj su njegovi predstavnici unesene vrste

Kemijski sastav i ljekovitost

Plodovi su bogati bjelančevinama,mastima,kalcijem, vitaminom C,jabučnom i limunskom kiselinom te antocijanima (antioksidansi).

Koriste se svježi kao sezonsko voće i prerađuju se u sirupe, sokove, džemove te čuvenu rakiju dudovaču. List i kora koriste se za ljekovite čajeve kod upale grla i šećerne bolesti.

Zanimljivost

Biljka je poznata i po velikom broju kromosoma, 308 individualnih tj. 154 para.

Sistematika

Carstvo: Plantae
Odjeljak: Magnoliophyta
Razred: Magnoliatae
Red: Rosales
Porodica: Moraceae
Rod: Morus
Vrsta: M. nigra L.

M.N.