Menu

Divlji kesten

Razmnožavanje

Uz dvospolne cvjetove na istoj biljci se nalaze i jednospolni cvjetovi. Cvate odmah poslije listanja u svibnju i lipnju. Oprašuju ih kukci.
Plod je okrugli tobolac promjera oko 6 cm. S vanjske strane ima meke bodlje i dlake,a u njemu se nalaze 1-3 crvenosmeđe čvrste i kožaste sjemenke. Dozrijevaju u rujnu i listopadu. Ova biljka se većinom razmnožava spolno pomoću sjemenki.

Opis

Latinski naziv: Aesculus hippoccastanum

Divlji kesten je listopadno drvo,široko razgranato,okruglaste gusto lisnate krošnje. Može doseći visinu do 30 m.
Kora je na mlađim izbojcima glatka, sivkastosmeđa, a na starijim stablima crvenkastosiva, sitno ispuca i ljušti se u tankim ljuskama,debela oko 1 cm.
Listovi su zeleni nasuprotni,imaju 5-7 listića na zajedničkoj dugačkoj peteljci dugoj 15-20 cm. Od njih je srednji najveći a donja dva su najmanja,dugi oko 15 cm. Listovi su dlanoliko sastavljeni.
Cvjetovi su u velikim uspravnim,piramidalnim cvatovima dugim 20-30 cm.

Rasprostranjenost

Divlji kesten potječe iz Perzije,a prirodno raste na području jugoistočne Europe.

Kemijska svojstva i ljekovitost

Zbog svoje ljepote je omiljeno stablo u parkovima, koje dostiže i starost od 200 godina. Cvjetovi, kora i nejestivi plodovi se koriste u narodnoj medicini. Sjemenke sadrže saponin escin koji povoljno djeluje na stijenke kapilara i vena, pa se koriste kod liječenja bolesnih vena, kapilara, hemeroida.

Zaštita

Status zaštite:gotovo ugroženi(smanjenje populacije)

Sistematika

Carstvo: Plantae
Odjeljak: Magnoliophyta
Razred: Magnoliatae
Red: Sapindales
Porodica: Sapindaceae
Rod: Aesculus
Vrsta: A. hippoccastanum

L.A.