Menu

Pitomi kesten

Razmnožavanje

Biljka se razmnožava  spolno sjemenom i vegetativno cijepljenjem.

Opis

Latinski naziv: Castanea sativa Mill.

Pitomi kesten (šumski kesten) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae).

Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno, može narasti do 30 m s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova i može doseći starost preko 500 godina. Drvo mu je trajno i dobre kvalitete,pogodno za obradu.

Kora mu je glatka i sivosmeđa.

Listovi su duguljasti, krupno nazubljeni, 8-18 cm dugi i 3-6 cm široki, na licu goli  a na naličju dlakavi.

Cvjetovi se pojavljuju tek početkom lipnja, kada su već listovi potpuno razvijeni. Muški su u grupicama od po 3 i više,skupljeni u uspravne 10-30 cm duge prividne klasove s dlakavim vretenom. Ženski cvjetovi se nalaze pri osnovi muških cvjetova i skupljeni su u grupicama od po 3-7 u zajedničkoj kupoli.

Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, polukuglasti ili zaobljeno plosnati, dozrijevaju početkom listopada, a smješteni su po jedan do tri u velikom ježolikom tobolcu.

Rasprostranjenost

Ova biljka potječe iz Male Azije. Raste najbolje na kiselom tlu bez vapna(bioindikator je kiselog tla) i  ne podnosi  veću vlagu. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju.

Kemijska svojstva i ljekovitost

Plodovi su jestivi i hranjivi zbog velikog udjela škroba te se koriste u pripremi brašna i slastica. Listovi se koriste za čaj.

S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

Sistematika

Carstvo: Plantae

Odjeljak: Magnoliophyta

Razred: Magnoliopsida

Red: Fagales

Porodica: Fagaceae

Rod: Castanea

Vrsta: C. sativa

M.N.